Niște clujeni s-au supărat că n-au putut vizita un muzeu după ora închiderii

În urmă cu aproximativ un an am aflat de Muzeul Steampunk Transylvania. E un muzeu privat fain și deosebit. Și tare m-am bucurat când am văzut că și eu s-au implicat în Noaptea Muzeelor, fiindcă este nevoie ca oamenii să știe de el.

Ce m-a bucurat și mai tare a fost că oamenii au stat și câte două ore la coadă, ca să intre în muzeu. Au scris despre asta cei de la Cluj24. Însă, din păcate, nu totul poate fi veselie. Fiindcă am aflat că au fost oameni care au făcut scandal că muzeul nu și-a prelungit programul, ca să poată intra și ei. Reprezentanții i-au anunțat din timp că nu mai e cazul să stea la coadă, că nu vor apuca să viziteze. Clujenii însă s-au supărat, au amenințat că vor lăsa review-uri negative pe internet și chiar au făcut-o! Mai multe persoane au lăsat pe Google review-uri de o stea, fără ca măcar să viziteze muzeul.

De ce? Fiindcă nu au putut intra gratis. Căci oamenii nu au vrut să prelungească programul GRATUIT. Nu i-a interesat pe ei că muzeul este deschis în fiecare zi. Fiindcă atunci intrarea e pe bani, evident. Și cine mai dă bani pe cultură în ziua de azi?

Oricum, am stat de vorbă cu Istvandi Botond, fondatorul muzeului Steampunk Tranylvania și l-am întrebat ce s-a întâmplat, de fapt. 

„Este primul an în care am participat și noi. Nu ne-am așteptat la interes atât de mare. Coada a fost de peste 100 de metri pe două străzi. S-a stat la coadă cam 2 ore, iar vizita în muzeu a fost de aproximativ 30 de minute. Acest timp este foarte scurt pentru a vizita, deoarece sunt multe detalii. În medie, vizitatorii petrec la noi mai mult de o oră, iar cei care sunt interesați depășesc două ore. Din păcate, nu au putut intra toți vizitatorii, deoarece programul de vizitare ar fi fost depășit cu câteva ore. Suntem cel mai scump muzeu din oraș sau poate chiar din țară. Scump însă este relativ… 45 de lei pentru un adult, iar ce oferim este inedit și unic în Europa. Am primit și amenințări din partea vizitatorilor, la final de program, că ne vor da review de 1 stea dacă nu îi lăsăm să intre, lucru care s-a și întâmplat. Am primit aceste review-uri de la oameni care nici măcar nu au văzut muzeul. Nu ne zbatem pentru review-uri de 5 stele, însă am dori ca recenziile să fie reale, despre muzeu. Nu pentru că nu am permis accesul gratuit peste programul de vizitare, care era publicat peste tot. De la ora 23:00 am anunțat oamenii care stăteau la coadă că nu vor mai avea acces în muzeu, deoarece ultimul acces se permitea la ora 23:30 și stau degeaba la coadă. Ei au rămas, în speranța că vom face o excepție, lucru care nu s-a întâmplat. Recordul de vizitatori într-o zi normală a fost de 179 de persoane. La Noaptea Muzeelor, în 6 ore am avut aproape 1000 de vizitatori. Din păcate, nimeni nu a putut beneficia de experiența completă, dar avem idei pentru anul viitor, ca să îmbunătățim experiența și să permitem accesul la mai mulți vizitatori. Suntem un muzeu privat, iar singurul venit este generat din biletele vândute, neavând finanțări de stat sau europene. Cu această ocazie, însă, am ajuns la o concluzie: clujenii, și în general populația unui oraș nu prea vizitează muzeele din orașul lor. Majoritatea vizitează muzee din alte orașe, când se duc în concedii sau city break-uri. Este o singură zi pe an, când accesul în muzee este gratuită și atunci localnicii fac scandal că nu au putut intra după program. Dar în restul zilelor? Noi avem deschis zilnic, inclusiv luni, când alte muzee sunt închise. Sunt zile când avem doar câte 10 vizitatori. De ce nu vine clujeanul la muzeu în aceste zile? E prea ocupat sau nu vrea să plătească intrare? La noi e mai scump, dar la alte muzee intrarea este sub 10 RON. Și tot nu se duc. De ce sunt bani pentru fast-food-uri și alte prostii și nu sunt bani pentru a vizita ceva ce oferă o experiență reală și de calitate în propriul oraș?”, Istvandi Botond, proprietarul muzeului.

Îmi pare sincer rău pentru această situație. Și pentru situația tuturor muzeelor care ar merita vizitate, dar nu sunt. Eu am fost la Steampunk Transylvania și am fost fascinată. Recomand să vizitați!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s