Fără laptopuri în cafenelele din Cluj. Și eu unde mai scriu?

În ultima vreme tot mai multe cafenele din Cluj au început să impună regula „fără laptopuri”. Inițial auzisem zvonuri, dar nu am fost convinsă până când am mers eu, săptămâna trecută și mi-am scos laptopul. Ospătărița, cu mult bun simț de-altfel, mi-a spus că nu am voie să stau la masă și să lucrez, fiind noua politică internă a localului.

Mi-am închis laptopul, dar am întrebat:

-Și dacă, totuși, aleg să lucrez, ce se întâmplă?

-Nu te voi putea servi, din păcate, mi-a explicat ea.

Eu de când mă știu, am scris foarte mult prin cafenele. Mă inspiră zumzetul constant și oamenii. Am scris la toate cărțile mele prin cafenele, chiar și la lucrările de licență, disertație și doctorat. Reușesc să îmi găsesc așa liniștea interioară, în toată agitația din jur.

Motivul pentru care managerii localurilor au impus această regulă este unul simplu și, de altfel, justificat: merg persoane care stau câte 4-5 ore acolo să lucreze, trăgând de o cafea, timp în care țin masa ocupată și consumă și resurse. Și, astfel, într-adevăr, cafeneaua iese în pierdere. Acea masă ar putea să fie oferită unor persoane care chiar doresc să facă mai multă consumație. Mai este însă un motiv, mi-a zis ospătărița, acela de a încuraja socializarea între oameni.

Totuși, fiindcă știu că eu nu sunt genul care să tragă de o cafea ore în șir, am întrebat-o în continuare, pe ospătăriță:

-Și dacă eu comand cinci cafele, tot nu pot să lucrez?

-Nu am discutat asta cu șefii, dar din câte știu eu, nu.

Așadar, eu mă gândesc în felul următor: cafenelele ar trebui să propună o consumație minimă (să zicem 50 de lei), dacă dorești să stai acolo și să lucrezi. Ar fi un schimb just. Dacă refuzi, atunci au tot dreptul să refuze să te servească, mai ales că fiecare local își poate face politica internă cum dorește.

Până acum știu că regula „fără laptopuri” se aplică la: Sisters, Roots și Meron. La Sisters nu este voie deloc, la celelalte două, din câte am înțeles, această regulă este valabilă doar pentru zilele de weekend.

Desigur, sunt multe altele în care încă putem merge liniștiți să lucrăm, dar cred că această inițiativă se va extinde. Mai ales că am înțeles că deja în București se practică de ceva vreme.

Există însă și alternative. În Cluj-Napoca au început să apară tot mai multe zone de coworking, unde poți savura în liniște o cafea (sau mai multe), în schimbul unui abonament lunar. Printre acestea se numără Cluj Hub și Mug Hub.

Ce părere ai despre această inițiativă? Știi și alte cafenele în care s-a impus regula „fără laptopuri”?

CITEȘTE ȘI:

Uite ce trebuie să faci

28 thoughts on “Fără laptopuri în cafenelele din Cluj. Și eu unde mai scriu?

  1. Sunt curios de altceva: tipa nu te servea, dupa cate inteleg, dar daca tu te duci, comanzi o cafea si o limonada, sa zicem, si apoi scoti laptopul, ea ce ar fi facut?

    In alta ordine de idei, eu as introduce intr-un local, in special in cele tip cafenea, o taxa pe ora. Nu mare, modica: 10 lei/ora/masa. Tu stai 5 ore si tragi de o cafea? Ok, platesti cafeaua 10 lei, dar platesti si 50 de lei ca ai stat.

    Stiu ca-n Ploiesti aparuse cafeneaua unde plateai ca timp. Era una cu jocuri si alte alea.

    Ca idee, insa, un om venit in cafenea sa lucreze are 2 mari “defecte”: ocupa SINGUR o masa si mai si consuma putin.

    Like

    1. Îi pusesem și întrebarea cu comandatul și apoi scosul laptopului, dar avusese o comandă și a trebuit să plece. Apoi am și uitat. :)) Dar da, ai dreptate cu omul venit în cafenea să lucreze. De aceea nici nu pot neapărat să fiu deranjată de această regulă.

      Like

  2. Am pățit și eu să am de scris în weekend la Meron in Polus. M-au pus să închid laptopul și am scos din geantă tableta cu tastatură. Și am făcut exact același lucru pe care l-aș fi făcut și de pe laptop… Menționez că fac consumație și las bacșiș de bun simț când lucrez din oraș.

    Like

  3. Mi se pare perfect normal sa se intample asta. Ma pun in locul cafenelei, evident ca daca incurajezi asa ceva (statul 5 ore la o masa pe o cafea), nu e good for business. Si chestia cu comandatul de 5 cafele e… genul de chestie care suna bine doar matematic si doar ‘la prima vedere’, in realitate nu e tot una, si nu are niciun sens – poate vin 4 persoane care comanda 4 cafele si cate o apa plata in locul unei persoane singure cu laptop care ia o cafea.

    Like

    1. Ok și dacă merg singur și stau 3 ore și beau un ceai (fără laptop) mă dă cineva afară? Răspunsul este clar nu. E cam stupid.

      Like

  4. Vai de viata mea. Numa’ in Cluj exista probleme dastea de snowflake 2023. Oras de 5 stele cf incadrarii unei tari din Africa de Nord, nu UE.

    Like

      1. Nice one! Îmi place stilul tău. Frustrări majore, dar majoritatea vin de la oameni care locuiesc în alte orașe.

        Like

      2. Fara suparare,am intrat din greșeală pe articolul tau, imi aparuse in stirile zilei pe telefon. Sunt clujeanca si parintii mei la fel. Născuta si crescuta in Cluj. Avand in vedere ca am frecventat multe orase si capitale din lume si am fost in cele mai scumpe localuri, pot spune ca imi vine sa vars cand aud de expresia “Cluj de 5 stele”. MAI MULT DE 2 NU ESTE. TOTUL este scump, iar serviciile ceke mai slabe si proaste.. Revenind la subiect, mi se pare mai mult decat normal sa se ceara o taxa extra pentru cei care lucrează sau invata de pe laptop intr-o cafea / local.

        Like

      3. De ce ar fi vreo supărare? Exact asta am zis și eu în articol, ca mi se pare normal să se impună o taxă 🙂

        Like

  5. Poti sa adaugi si Eggcetera, fara laptop-uri. Inteleg regula lor, ei zic ca nu tine de consumatie ci de atmosfera, nu vor sa fie birou ci cafenea, I’ll take it, doar ca localul a devenit anti-business de orice forma si business-ul a ridicat restaurantele Clujului de azi, din cele 5-6 ori pe luna cat mai ajungeam pe acolo, am ajuns sa ma duc doar de 3-4 ori tot anul si de 2 ori n-am propus eu locatia.

    Pe moment m-a frustrat ca eram grabit si m-am gandit ca eram unul cu mai putine tigle pe casa si mai mult timp ma duceam peste drum la Baracca sa incercam viata si fara wi-fi cateva zile, dar am zis sa nu fiu carnat, mai ales ca sunt adeptul ca orice business isi seteaza politica clientelei.

    Acum 15 ani ca pustam pățeam la fel ca si copil pârlit, dar prin cealata parte de Romanie, mai pe la sud-est, unde cu 5000 de lei ajungeau de o cafea si o cola, trageam de ele cat chiuleam 2 ore. Atunci intelgeam atitudinea ospatarilor, insa nu e ca si cum birturile in care megeam erau pline ochi, erau ocupate doar de elevi chiulangii fara chef de scoala.

    Like

    1. Da, înțeleg ce zici. Dar Eggcetera nu e cafenea, e local pentru luat mic dejun și acolo e și puțin mai select și stau oamenii efectiv la coadă să mănânce. Așa că logic că nu li se rentează să lase pe cineva să stea acolo pe laptop. Dar și de atmosferă, zic bine. E mic, stau mai multe persoane necunoscute la aceeași masă, se mai leagă discuții. E plăcut.

      Like

  6. Ar fi o idee să lase oamenii în pace pe laptop dacă cafeneaua are 3/4 din locuri ocupate. Dacă mai rămân doar câteva mese libere, atunci să atenționeze persoana cu laptop că „you snooze, you loose”.

    Like

  7. Daca esti in trecere prin Cluj si ai cateva ore la dispozitie pe care vrei sa le valorifici lucrand ? Ma indoiesc ca in alta tara te scoate afara daca iti deschizi laptopul intr-o cafenea!

    Like

  8. Dar bibliotecile nu ar fi bune pentru activitati de genul?
    Sau alte spatii publice,habar n-am.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s